New Holland onthult de nieuwe CR11 maaidorser op de Agritechnica

New Holland heeft op de Agritechnica haar nieuwe CR11 maaidorser officieel geïntroduceerd. Aan deze nieuwe maaidorser werd in het belgische Zedelgem zo’n 10 jaar gewerkt. Op deze vakbeurs is de CR11 bekroond met de enige gouden medaille (innovatieprijs).

Grotere rotoren

Het dorsprincipe van de CR11 is gelijk aan die van het huidige topmodel CR10.90. Dat wil zeggen dat er twee in de lengte liggende dorsrotoren in de machine zitten.
Daarmee houdt de gelijkenis wel op, want praktisch ieder component is vernieuwd. Te beginnen met de rotoren zelf: die meten 61 cm in doorsnede (was 56 cm). Ze zijn 3,5 meter lang in plaats van 2,9 meter. De dorsrotoren worden aan de achterkant aangedreven, door een continu variabele transmissie. Om het hydrostatische aandeel laag te houden, zit er ook een 3-traps versnellingsbak tussen. Die CVT maakt het overigens mogelijk om de dorsrotoren andersom leeg te draaien. Dan draait ook de invoerrol mee, doordat een riemspanner eveneens omdraait.

Maximaal 775 PK

Het motorblok ligt nu in de lengterichting in plaats van dwars zoals op de CR10.90. Dat motorblok ligt aan de rechterkant van de machine en compenseert daarmee het gewicht van de losvijzel die links zit. Het motorblok levert maximaal 775 pk.
Opmerkelijk is dat de linker dorsrotor aan de voorkant een invoerrol rechtstreeks aandrijft. Daardoor hebben de dorsrotor en invoerrotor altijd verhoudingsgewijs dezelfde draaisnelheid.

Goede verdeling op de zeven

De reinigings zeven schudden niet alleen naar voren en naar achteren, maar ook naar links en rechts. New Holland rust de zeven uit met sensoren. Die wegen hoeveel materiaal er op de zeef ligt en op welke plek. Volautomatisch zorgt de machine er dan voor dat het materiaal netjes verdeeld over de zeven ligt. Dat kan handig zijn op hellingen (de zeven worden niet langer horizontaal gehouden) of als je alleen één kant van het maaibord gebruikt, zoals bij een geer of bij een laatste strookje graan.

Sensor meet strolengte

Radarsensoren links en rechts van de machine controleren constant de stroverdeling. Bij zijwind wordt de verdeling automatisch aangepast. Ook bijzonder: een sensor aan de achterkant meet constant de strolengte. Op basis daarvan worden automatisch de tegenmessen ingesteld. Als de omstandigheden gedurende de dag veranderen, blijft de haksellengte toch gelijk.

Maaibord 12.5 tot 18.3 meter

De CR11-maaidorser is uit te rusten met een maaibord met een breedte van 12,5 tot 18,3 meter. De nieuwe techniek die op deze maaidorser zit, is voorlopig alleen te vinden op dit model. De kleinere CR-maaidorsers blijven qua dorstechniek ongewijzigd. Wel zijn die eveneens voorzien van het nieuwe uiterlijk en de nieuwe MY2025-cabine. In de cabine zitten twee 12 inch grote beeldschermen die we kennen van de huidige generatie New Holland-trekkers.

 

Terug naar nieuws